Tiptopreel

Tiptopreel; ny rulle, för gurkodlig med nedläggningsmetod.

Nedläggningsmetoden, är den vanligaste metoden i norden vid året runt odling av gurka. Med denna metod används en 25×25 mm fyrkantig stålrörs profil som övre bärstång, på vilken man har monterat fasta trådrullar. Genom att rotera röret kan man sänka hela plantraden på en gång, vilket går mycket snabbt.

Dåligt med detta är att vissa plantor växer snabbare och vissa långsammare, i mitten av växthuset kan det växa annorlunda än i ändorna. Det här gör att topparna blir ojämna och minskar skörden på grund av att plantorna inte får samma ljusmängd. Ytterligare blir skötselarbetet långsammare av de ojämna topparna.

Av denna orsak har det utvecklats en ny rulle ”tiptopreel” som eliminerar olägenheten. Genom att använda denna rulle kan man justera topparna till samma höjd planta för planta, till exempel varannan vecka. Det är mycket enkelt och snabbt att genomföra, med ena handen trycker man in låsningsfjädern och med den andra vrider man rullen upp eller ned.

Tiptopreel består av två delar, rullen som tillverkas i uv skyddad APS plast, och låsningsfjädern. Rullarna är lätta att montera, man sätter in fjädern i rullen från sidan med kuggar, och den skjuts sedan på akseln. För att göra justeringen av topparna smidig lönar det sig att alltid vända fjädern i samma riktning.

Tiptopreel levereras färdigt spolade, av plastsnöre 1200m/kg ryms 79m, det räcker till ca 8 normalt långa kulturer. Rullen håller flera på nytt spolningar.

Rullarna förpackas 200 st/kartong.

Användare i Finland, Lettland och Sverige: Seinäjoen Puutarha, Kannuksen Kauppapuutarha, Thor Sigg AB Närpiö, Kulmalan Puutarha Perniö, Getliņi EKO (Lettland)

Ta kontakt